Calculator mediu

Calculați media aritmetică, media ponderată sau media geometrică.

Rezultat:
Introduceți valorile (de exemplu, notele școlare) și ponderile acestora:
Greutate
Greutate
Greutate
Rezultat:
Rezultat:

Mijloacele sunt menite să arate mijlocul unui set de numere. Cu toate acestea, poate fi determinat în multe feluri și poate diferi în funcție de tipul de medie utilizat.

  • Media aritmetică este o modalitate simplă de a calcula media unui anumit set de numere. Este unul dintre cele mai populare tipuri de medii și este numărat în multe utilizări, inclusiv în notele școlare de sfârșit de an.
  • Media ponderată diferă de media aritmetică prin faptul că vă permite să adăugați ponderi specifice la valorile individuale. Datorită acestui fapt, este posibil, de exemplu, să se calculeze media notelor pentru o anumită disciplină școlară în funcție de ponderea acestora (de exemplu, atunci când nota pentru un test este o pondere de 5, iar o pondere pentru teme este 1, valoarea ponderată medie este capabilă să ia în considerare acest lucru).
  • Media geometrică este calculată ca rădăcină a produsului tuturor dintr-un anumit set de numere. Gradul acestei rădăcini este egal cu numărul tuturor numerelor. Acest tip de mijloc este adesea folosit, printre altele, în în demografie şi statistică.

Vezi si: